Some scientific terminology

Some scientific terminology

AnthropologyHumans origin and development of related sciences.
ApicultureBeekeeping Science.
AnatomyResources for learning about people’s organs.
ArchaeologyArcheology, ancient ruins related sciences.
AstronomyAstrology scripture, the sun, the moon, the stars and planets, and related sciences.
AvicultureBirds of sciences.
AstrologyPredictions science.
AntomologyBeetle – insect and pest related sciences.
DemographyOf a nation statistics related to science.
EcologyLife of environment-related science.
EvolutionExpression, animal origin and their development related science .
GeneticsOrganism of genital science.
GeologyGeology, the world’s structure, history, prehistoric plants and animals, minerals, etc. related to science.
GeopoliticsThe geographical political Related science.
HorticultureGardening techniques, vegetables and fruit tree production related sciences.
MetallurgyMetallurgy, pure metal prepared related science.
MeteorologyWeather and climate-related science.
NeurologyNerve-related science.
OpticsLighting techniques, light quality and religion-related science.
PhilologyLanguage related sciences.
PiscicultureFish cultivation related science.
PhilatelyCollection of postage related science.
RadiologyRoentgen ray-related sciences.
SericultureCocoon insect cultivation related science.
SeismologyBecause of the earthquake, and the results of research.
ToxicologyToxin-related science.

Miscellaneous General Knowledge Questions and Answers

Miscellaneous General Knowledge Questions and Answers

1. In which country did the `sauna’ originate? Ans. Fin
2. On which day and which year did America declare itself an independent country? Ans. 4th July 1776
3. Which is lighter, gold or plastic? Ans. Plastic
4. How many cents are there in a Australian dollar? Ans. 100.
5. What should you say in English if someone sneezes? Ans. Bless you
6. Who wrote `Animal Farm’? Ans. George Orwell.
7. Which explorer discovered the sea-route to India by rounding the Cape of Good Hope? Ans. Vasco de Gamma.
8. Which country is popularly called `The Land of the Maple Leaf’? Ans. Canada.
9. Which U.S President was assassinated in 1865? Ans. Abraham Lincoln.
10. A good husband should be deaf and a good wife blind’’. What are these sayings called? Ans. Proverbs.
11. What do English people say before a meal? Ans. Nothing.
12. Which is longer the Danube or Volga River? Ans. Volga
13. What is the currency of Greece? Ans. Drachma.
14. When did English last win the football world cup? Ans. 1966.
15. Which planet is named after the Roman god of war? Ans. Mars.
16. Zimbabwe attained independence in-? Ans. 1980.
17. World War ll commenced in-? Ans. 1939.
18. World War l commenced in-? Ans. 1914
19. Why did Pakistan leave the commonwealth in 1971? Ans. Due to recognition of Bangladesh.
20. Who drafted the Declaration of American Independence? Ans. Thomas Jefferson.
21. Which was the Napoleon’s last battle in which he was captured and exiled to St Helena? Ans. Battle of Waterloo.
22. Which country suffered the maximum in World War II? Ans. Japan
23. Which among the following battles was not fought by Napoleon? Ans. Battle of the Jutland
24. When was the war of American independence fought? Ans. 1775.
25. To which of the following countries did Karl Marx belong? Ans. Germany.
26. The war of roses in European history is associated with the ci? Ans. Germany

English Language General Knowledge Quiz Questions and answers

English Language General Knowledge Quiz Questions and answers

1.What is the first novel in English? Ans: Pamela
2.When it was published? Ans: In 1740
3.Who wrote it? Ans: Samuel Richardson
4.What is the first English Comedy? Ans: Ralph Roister Doister
5.When it was Staged? Ans: In 1553
6. Who wrote it? Ans: Nicholas Udall
7.What is the first EnglishTragedy ? Ans: Gorbuduc
8.When it was staged? Ans: In 1561
9.Who wrote it? Ans: Sackville and Norton
10.Who is the first printer in English? Ans: William Caxton
11.What is the oldest document of English literature? Ans: Beowulf
12.written time of Beowulf Ans: About 650AD (app:)
13.First English printing press Ans: In 1476
14.First printing book in English Ans: Morte d’ Arthur. In 1485.
15.Who is called the bird of Avon? Ans: Shakespeare
16.Who is called the father of English Essays? Ans: Francis Bacon (1561-1626)
17.which is the first historical drama in English? Ans: Marlowe’s ‘Edward II’
18.Shakespeare’s First play Ans: Love’s labour lost
19 .Shakespeare’s last play Ans: The Tempest
20. How many plays he wrote? Ans: 37 plays

Question and Answer — Animals

Question and Answer — Animals

1.Which is the most long lived creature in the world? Ans: Tortoise
2.Which snake is the most poisonous? Ans: King Cobra
3.Which animals are left handed? Ans: Polar bears
4.Which bird can rotate its head to 270 degrees? Ans: Owl
5.Which is the largest bird in the world? Ans: Ostrich
6.Which insect has appr.12,000 eyes? Ans: Butterfly
7.What is the original name of Butterfly? Ans: Flutterby
8.How many species of animals in the world? Ans: About 12,00,000
9.How many species of birds in the world? Ans: About 1,00,000
10.Which bird can’t make its nest? Ans: Cuckoo
11.Which is the largest hunter bird? Ans: Candour
12.Which is the fast moving bird? Ans: Swift bird
13.Which is the largest sea bird in the world? Ans: Albatros
14.Which fish can’t see? Ans: Shark
15.What is Tapetum lucidum? Ans: A layer of Extra reflecting cells which absorb light.
16.Which animal has that absorbing light cells? Ans: Cat
17.Which is the largest frog in the world? Ans: Goliath frog
18.Which fish has the sensitivity of the sound? Ans: Shark
19.Which bird can sleep standing on one leg? Ans: Crane
20.Which insects don’t sleep? Ans: Ants